FeyenoordRSS

GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

Rotterdam krijgt geen nieuwe Kuip

De plannen voor een nieuwe Kuip in Rotterdam kunnen worden weggegooid. De PvdA in de stad vindt het onverantwoord om honderden miljoenen euro’s in dit project te steken.

De financiële situatie van Rotterdam is op dit moment zo precair dat deelname aan dit avontuur onverantwoord is, zegt PvdA-fractievoorzitter Richard Moti in AD Rotterdams Dagblad.

‘Wij vinden het nu een te groot risico’, legt hij uit, ‘en zijn zeker niet bereid om zomaar een blanco cheque uit te schrijven. Ook de grootste voorstanders zullen inzien dat we dit niet voor elkaar gaan krijgen.’

Hij zegt bewust nu al aan de bel te trekken, terwijl het college van burgemeester en wethouders nog studeert op financiële gevolgen voor de stad. Dit najaar zou er een voorstel naar de raad gaan. ‘De begroting komt eraan’, meldt Moti echter, ‘en we hebben als PvdA bekeken wat we écht belangrijk vinden. En daar hoort zo’n stadion niet bij.’

De gemeente Rotterdam zou tussen de 150 en 200 miljoen op tafel moeten leggen om de bouwgrond aan de Nieuwe Maas te verwerven. Bovendien zou de stad zo’n 150 miljoen euro moeten bijdragen in de vorm van een achtergestelde lening. De vrees is dat er van terugbetaling weinig terecht komt.

Mocht de ‘Feyenoord-familie’ erin slagen om een nieuw stadion op de plek van de oude Kuip te bouwen zónder financiële hulp van Rotterdam, dan heeft dat wél de zegen van de PvdA.

Andere fracties in de Rotterdamse raad reageren verbaasd op de uitlatingen van Moti. ‘We zijn de plannen nog volop aan het bestuderen’, zegt raadslid Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam. ‘Dit najaar komt het college met een voorstel. De PvdA geeft de strijd in de rust al op omdat ze vindt dat ze de wedstrijd toch niet meer kan winnen. Dat getuigt van een hele slechte sportmentaliteit.’

Wethouder Laan (VVD, sport) geeft aan nog volop te gaan voor nieuwbouw aan de rivier. ‘Die ambitie is er nog steeds. We werken aan een zorgvuldig besluit dat voor het einde van het jaar aan de raad wordt voorgelegd.’

Volgens stadiondirecteur Jan van Merwijk loopt de PvdA ‘voor de troepen uit’. ‘Teleurstellend’, vindt hij, ‘dit maakt het er allemaal niet makkelijker op. Mijn pleidooi is om pas een oordeel te vellen als alle informatie beschikbaar is. Onze plannen laten zien dat het geld keurig wordt terugbetaald.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *