FeyenoordRSS

GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

Muurschildering Moulijn op 23 november onthuld

Binnen twee weken verwacht kunstenaar Erik van Zijst zijn elfmeter hoge muurschildering van Feyenoord-legende Coen Moulijn te hebben afgerond. Het kunstwerk zal echter pas op 23 november officieel worden onthuld.
Op een zijmuur van een huizenblok in de Moerkapellestraat lijkt het enorme kunstwerk al bijna klaar. Alleen een blauwe hoogwerker verraadt dat Van Zijst nog bezig is. Toch ziet het er naar uit dat het werk al compleet is geïntegreerd in de buurt. De ras-Rotterdammer gehuld in rood-wit tenue, met voetbal in zijn handen, al zittend op een bankje wordt namelijk zelfs herkend door langslopende kinderen: ‘Coen Moulijn!’

De voetbalkunst en de straten van het Oude Noorden lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het naastgelegen pleintje van basisschool Comninatie ’70 wordt met veel lawaai partijtje gespeeld. Ook Badr en Rachid, die met boodschappen in hun handen terug naar huis lopen, weten direct wie op de muur staat afgebeeld. ‘Ik voetbal zelf ook voor Feyenoord’, vertelt Rachid die een gesponsord trainingspak aan heeft.

Van de zotte
‘Ik blijf mij erover verbazen dat iedereen hem kent, en ik moet je eerlijk zeggen -moet wel even afkloppen- dat iedereen tot nu toe positief reageert’, geeft Van Zijst aan. ‘Hebt u dat geschilderd? Prachtig! Kan Wim Jansen er ook niet bij’, vraagt een buurtbewoner aan de kunstenaar. ‘Zou wel leuk zijn hé, links Wim Jansen en op dat gebouw daarachter Wim van Hanegem. Ik denk helaas niet dat ik dat voor elkaar krijg.’ Het schilderen van dit kunstwerk ging voor Van Zijst niet bepaald van een leien dakje. En ook al kreeg hij uiteindelijk de materiaalkosten vergoed; zelf verdient hij er helemaal niks aan. ‘Dat komt omdat het een bewonersinitiatief is. Eigenlijk van de zotte, of niet?

Hoe dan ook, ik beleef enorm veel plezier aan dit werk.’

Interactie
Met name de interactie met de buurt vindt de artiest geweldig. ‘Coen werd geboren in de Bloklandstaat nummer 14. In deze straten speelde hij met een papieren bal, bijeen gehouden met elastiek. Elke dag spreek ik andere mensen die vol zitten met anekdotes. Zo ook een 91-jarige man die hem nog als klein jochie heeft gekend. Van die verhalen dat als de bal in een kelder viel en ze snel omhoog moesten klimmen vanwege de vele ratten: geweldig toch!’ Van Zijst hoopt dat dit kunstwerk leidt tot een spin-off. ‘De buurt heeft meer identiteit nodig, anders eindigen al die kleine ventjes als criminelen.’ De artiest hoopt dat het werk nog heel lang te zien mag zijn. ‘Wie weet hebben over twintig jaar een jongen en meisje hun eerste date bij mijn Coen Moulijn-schildering.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *