FeyenoordRSS

GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

Christian Gyan: ‘Ik ben kapot door de financiele problemen’

Christian Gyan (33) won nog geen tien jaar geleden met Feyenoord de UEFA Cup. De Ghanees was een held in De Kuip, maar buffelt tegenwoordig in de haven om zijn hoofd boven water te houden. Een indringend beeld van een pijnlijk bestaan. ‘Menig ander was doodgegaan aan de problemen die ik heb.’

In de Rotterdamse haven werkt een man die dagelijks met zijn collega’s op de foto gaat. Tijdens de schaft schuiven aan de lopende band sjorders bij hem aan tafel voor een groet, een grap of een hand. Tot verbazing van mannen die hun eerste werkdag beleven. Wie is die kleine donkere man? Totdat ze wordt ingefluisterd dat ‘die man van Feyenoord is’. Monden vallen open, smartphones worden opgediept uit broekzakken. Gyan poseert breed lachend voor iedereen die met hem op de foto wil.

In gesprek met het Feyenoord Magazine vertelt de UEFA Cup held openhartig over hoe de gevierde profvoetballer door grote financiële problemen sinds een jaar noodgedwongen soms zeven dagen achtereen het vuur uit zijn sloffen loopt in de haven. Maar zeg hem niet dat na alles wat hij als voetballer heeft bereikt, zijn baan tussen de zeecontainers een nederlaag is. ‘Waarom zou dit geen werk voor mij zijn? Niemand is te groot voor de haven. Waarom zou ik dat wel zijn? Omdat ik profvoetballer was? Wat is dat dan, profvoetballer zijn? Dat is ook maar gewoon een baan.’

De vraag dringt zich op hoe het kan dat een profvoetballer die jarenlang voor een niet al te kleine club heeft gespeeld, nog maar een paar jaar na zijn laatste wedstrijd noodgedwongen werkwerken van soms wel zeven dagen moet maken?

Gyan is terughoudend in het benoemen van oorzaken. Zoals bij zoveel Afrikaanse voetballers in West-Europa komen vele mensen op de veronderstelede rijkdom van de speler af, als vliegen op stroop. Het huis van Gyan en zijn gezin in Rotterdam groeit tijdens zijn Feyenoord-jaren uit tot een herberg, waar de ene na de andere gast uit Ghana aanklopt. ‘Ik ben slachtoffer van mijn eigen goedheid.’ De goedgelovige Gyan ziet het niet en biedt liefde, onderdak, eten en geld. Vooral geld.

‘Mijn leven is kapot door de financiële problemen. Ik heb fouten met mijn geld gemaakt. Als mijn salaris binnenkomt, dan gaat het geld direct alle kanten op. Afbetalen, incassobureaus. Het is elke keer afwachten wat er over blijft voor op tafel. Dat doet pijn,’ aldus Gyan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *