FeyenoordRSS

GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

Vier mooie voetbalromans

Dankzij de Rotterdamse oppervoetbalschrijver Michel van Egmond lijkt heel Nederland in de voetbalboeken gedoken te zijn. In totaal werden vier boeken over Gijp en Kieft, alsmede de twee boeken over het wel en wee achter de schermen van ’s lands meest besproken tv-programma, bestsellers. Maar er is veel meer over voetbal geschreven, bijvoorbeeld in deze vier romans die erg herkenbaar zijn en heerlijk weglezen.

 

Italiaanse toestanden in Buitenspel (Marco Marsullo)

 

Bijzonder geestig en herkenbaar is de zoektocht naar succes van de onbekende en werkloze trainer Vanni Cascione. Hij wordt ingelijfd door het nietige Atletico Minaccia en doet allerlei pogingen dit bij elkaar geraapte zooitje aan de praat te krijgen. De resultaten zijn best aardig, maar zijn vrouw kan het geploeter van Cascione niet langer aanzien en zet hem op straat. De clubdirecteur ligt liever te rollebollen met lokale dames van plezier en ook de maffia doet van zich spreken. Kortom: Italiaanse toestanden.

 

Speler X: waargebeurd of niet? (Sylvie Marie)

 

In het veelbesproken Speler X doet een anonieme Premier League-speler zijn relaas over de achterkant van de wereld van het topvoetbal. Vreemdgaan, corruptie, machogedrag, drank, groupies, drugs en relatieproblemen: het komt allemaal aan de orde. Of dit verhaal echt gebeurd is weet niemand, maar Sylvie Marie heeft het mooi opgeschreven. Uiteindelijk maakt het dus niet uit of alles naar waarheid is opgetekend, omdat het een spannend en meeslepend boek is.

 

Opbloeiende vriendschappen in Voetbalvaders (Sven Remijnsen)

In Voetbalvaders wordt de lezer die voetballende kinderen heeft wellicht een spiegel voorgehouden: de droom van een talentvolle zoon dringt zich onwillekeurig op. De verschillende vaders van het jeugdteam, dat eigenlijk een bijrol speelt, leren elkaar beter kennen naarmate het eerste seizoen vordert. Ze krijgen te maken met alledaagse problemen, van het vergeten van de shirts tot aan vreemdgaande echtgenotes. Uiteindelijk gaan ze voor elkaar door het vuur. Het verhaal brengt de pappies zelfs tot in Barcelona, waar ze de grote meester zelf, Lionel Messi, ontmoeten.

 

Hilarische bierelftal-taferelen in Het 17e (Elvin Post)

 

De manier waarop auteur Elvin Post zo mogelijk alle voetbalclichés toepast op zijn eigen amateurelftal is ronduit grappig. Je kunt in dit boek de kleedkamerhumor en de energie vergelijken met de sfeer in je eigen elftal of kantine, zo herkenbaar is het opgeschreven. Bekende passages als ‘het …-effect’ (slaand op de nieuwe trainer die voor betere resultaten zorgt), het ‘aan de praat krijgen’ van een elftal, ‘het zit niet goed in de koppies’ en ‘dan speel je een heel andere wedstrijd’, je kunt ze allemaal afvinken. Hoe de spelers hun nietige elftalletje zó serieus nemen en tegelijkertijd soms zó laten stikken, is een feest der herkenning voor iedereen die in de krochten van het amateurvoetbal opereert.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.