FeyenoordRSS

GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

Leesvoer op voetballoze dagen: de columns van Nico Dijkshoorn

Dat ook de doorgaans conservatieve voetbalwereld aan veranderingen onderhevig is, valt niet te ontkennen. In zijn columns voor Voetbal International laat schrijver, muzikant en voetballiefhebber Nico Dijkshoorn zijn eigenzinnige en absurdistische licht schijnen op de gang van zaken op en vooral rond het veld. Niet zelden haalt hij zijn favoriete Feyenoorders Willem van Hanegem en Rinus Israël erbij.

Lekker over voetbal lezen

Op momenten dat er geen voetbal is, moet je je maar zien te vermaken. Je huis is opgeruimd en schoon, de auto ook, de rekeningen voor alle energie zijn betaald, de auto heeft zijn APK-beurt gehad… En dan? Duik eens in de boeken van Nico Dijkshoorn. Ze geven een ander, nuchter en hilarisch inzicht in de soms zo bizarre voetbalwereld. Je bent zo een paar uur verder.

Geen clubvoorkeur

Zo kan Dijkshoorn schrijven over een spelersvrouw, een cornervlag of een steenmarter die het veld op rent. Details vindt hij belangrijker dan uitslagen. Een favoriete club heeft hij niet. ‘’Ik was waarschijnlijk de enige in een vak vol Ajax-supporters die juichte voor een doelpunt van Feyenoord, een schitterende omhaal van Peter Houtman. Gewoon, omdat het zo’n mooi doelpunt was’’.

Wat zouden Willem en Rinus hiervan gevonden hebben?

Wel heeft Dijkshoorn een zwak voor Feyenoord-iconen Willem van Hanegem en Rinus Israël. Wanneer er iets aparts plaatsvindt op of rond de velden, vraagt hij zich hardop af wat zijn twee helden zouden vinden. Francesco Totti met zijn selfie. Roze voetbalschoenen. De kapsels van Neymar. Op hilarische wijze wordt beschreven hoe het duo daarop gereageerd zou hebben, namelijk op nuchtere wijze, en altijd met de strekking ‘doe effe normaal joh’.

Jeroen Zoet en de Tefal-pan

Een ander voorbeeld van hoe Nico Dijkshoorn graag tegen randzaken aankijkt: in Eindhoven hadden twee PSV-spelers zich misdragen in het uitgaansleven. Jeroen Zoet en Maxime Lestienne. Daar was uitgebreid over bericht in Voetbal International en andere media. Dijkshoorn wond zich echter op over iets anders: een interview met de keeper, en vooral de foto die erbij stond. De keeper poseerde aan de eettafel, terwijl hij met een stalen lepel nasi uit een Tefal-pan schepte, waar een plastic of houten lepel waarschijnlijk beter is voor de pan. ‘’Wat ik dus onvergefelijk vind, is dat er in dat hele verhaal niets wordt gezegd over de stalen lepel in de Tefal-pan. Dat wordt gewoon weer onder het vloerkleed geschoven’’ (…) ‘’als het om een vernielde pan gaat, kijkt iedereen de andere kant op. Ik vind dat schandalig’’, aldus Dijkshoorn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.